KOHDE-hankkeen koulutukset

Koulutukset ovat maksuttomia, ja ne on tarkoitettu kaikille lapsiperheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille ja vapaaehtoisille Pohjois-Pohjanmaan kunnissa, järjestöissä ja seurakunnissa. 

Kaikki live-koulutukset on pidetty, mutta pääset itseopiskelemaan näitä Kohde Akatemiassa. Tämän sivun alla näet listan eri teemoista ja tarkemmista koulutusten sisällöistä lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Kohde Akatemian koulutukset ovat maksuttomia. 

Tervetuloa Kohde Akatemiaan! 

Menneet koulutukset 

  • Menneet koulutukset ovat saatavilla Kohde Akatemiassa.

Uni ja arjessa palautuminen 

Ti 1.4.2025 klo 13.30–15, Teams. Meidän uni! Lapsiperheen unen ja palautumisen nykytila, miten perheet jaksavat kansallisesti ja alueellisesti Pohjois-Pohjanmaalla? Mitä on uni ja riittävä uni? Minkälainen on hyvä vuorokausirytmi? Tutustutaan unen merkitykseen lapsen kehityksessä, terveydessä ja hyvinvoinnissa. Kouluttajana toimii Milla Dahl, Master of Health Care, ODL Liikuntaklinikka.

Ti 8.4.2025 klo 13.30–15, Teams. Unesta voimaa! Miten tuet perheitä hyvään vuorokausirytmiin ja uneen? Miten tuemme erityisesti vanhempia hyvään uneen? Tutustutaan lapsiperheen arjen tavallisimpiin unen haasteisiin sekä unen ja palautumisen vaikutuksiin liikkumiseen, ravitsemukseen ja mielenhyvinvointiin perheiden kannalta. Kouluttajana toimii Milla Dahl, Master of Health Care, ODL Liikuntaklinikka.

Ti 15.4.2025 klo 13.30–15, Teams. Katse ruutuaikaan! Tutustutaan ruutuaikaan ja sen vaikutuksiin lapsen kehitykseen sekä palautumiseen. Tiedätkö, mitkä ovat tämän hetken suositukset ruutuajalle? Opitaan lapsen unirytmin tukemista ja palautumisesta pitkin päivää. Kouluttajana toimii Milla Dahl, Master of Health Care, ODL Liikuntaklinikka.

Ti 22.4.2025 klo 13.30–15, Teams. Meidän ihana arki! Tutustutaan arjen kokonaiskuormituksen hallintaan perheissä sekä levon ja palautumisen huomiointiin osana koko perheen hyvinvointia. Miten tukea perheitä arjen keskellä? Luontoa on kaikkialla- opit luonnon hyödyntämisestä palautumisen tukena. Kouluttajana toimii Milla Dahl, Master of Health Care, ODL Liikuntaklinikka ja Soile Puhakka, tutkija, ODL Liikuntaklinikka. 

Päihteiden käytön ehkäisy 

Ti 26.11.2024 klo 13:30–15, Teams. Tunnista ja tue tiedolla! Tutustutaan päihteiden merkitykseen perheiden hyvinvoinnin kannalta.  Saat ajankohtaista tietoa lapsiperheiden päihteiden käytön nykytilasta Pohjois-Pohjanmaalla. Kouluttajana toimii Milla Dahl, Master of Health Care, ODL Liikuntaklinikka. Pyydä tallenne Millalta, milla.dahl@odl.fi

Ti 3.12.2024 klo 13:30–15, Teams. Näe hyvä perheissä! Päihteiden käytön ennaltaehkäisy lapsiperheissä. Koulutuksessa käsitellään, miten perheiden päihteiden käyttöä voisi ehkäistä sekä tutustutaan erilaisiin kuntien, järjestöjen ja seurakuntien päihdepalveluihin ja päihdetyön käytäntöihin esimerkkien avulla Pohjois-Pohjanmaalla. Kouluttajana toimii Milla Dahl, Master of Health Care, ODL Liikuntaklinikka. Pyydä tallenne Millalta, milla.dahl@odl.fi

Ti 14.1.2025 klo 13:30- 15, Teams. Otan puheeksi! Päihteiden käytön puheeksi otto lapsiperheiden kanssa. Kouluttajana Mika Piipponen, Ehyt ry. Pyydä tallenne Millalta, milla.dahl@odl.fi

Ti 21.1.2025 klo 13:30–15, Teams. Koko perhe huomioon! Miten kohtaat perheen, jossa on päihteiden käyttöä? Opit kohtaamaan ja tukemaan perheitä sekä ohjaamaan perheitä tukipalveluihin. Kouluttajana Mika Piipponen, ehkäisevän päihdetyön asiantuntija, Ehyt ry nuorten osasto, Ehyt ry. Pyydä tallenne Millalta, milla.dahl@odl.fi

Liikkuminen

Ti 1.10.2024 klo 13:30–15, Teams. Perhe liikkuu yhdessä! Koulutuksessa tutustutaan alle kouluikäisten lasten liikkumisen suosituksiin ja liikkumisen hyvinvointivaikutuksiin lapselle. Tutustut myös lapsen liikkumisen polkuun! Perehdytään lapsiperheiden liikkumisen nykytilaan, lapsiperheiden soveltavaan liikkumiseen sekä liikkumiseen ja monikulttuurillisuuteen. Kouluttajana Milla Dahl, Master of Health Care, ODL Liikuntaklinikka. Pyydä tallenne Millalta, milla.dahl@odl.fi

Ti 8.10.2024 klo 13:30–15, Teams. Perheen liikkuva arki! Koulutuksessa puheenvuoro Pohjois-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Elina Leinoselta aiheesta ”Miten kannustaa päiväkodeissa lapsiperheitä liikkumaan ja liikkumisen huomiointi osana varhaiskasvatussuunnitelmaa”. Tutustumme myös lapsiperheiden liikkuvaan elämäntapaan ja arkiliikuntaan kannustamiseen sekä pohdimme lapsiperheiden istumisen tauottamista ja vähentämistä. Kouluttajana Milla Dahl, Master of Health Care, ODL Liikuntaklinikka. Pyydä tallenne Millalta, milla.dahl@odl.fi

Ti 15.10.2024 klo 13:30–15, Teams. Puhun, edistän ja toteutan! Tutustutaan vähän liikkuvien lapsiperheiden tukemiseen ja liikkumisen puheeksi ottoon. Koulutuksessa puheenvuoro Kempeleen kunnan Liikkuva arki!-hankkeesta, liikuntasuunnittelija Aino Jormakalla aiheesta ”Perheliikuntaneuvonnan pilotti Kempeleessä”. Koulutuksessa käsitellään myös perheliikuntaneuvontaa, lapsiperheiden liikkumisen edistämistä kotikunnassa sekä esimerkein liikkumistuokion järjestämistä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kouluttajana Milla Dahl, Master of Health Care, ODL Liikuntaklinikka. Pyydä tallenne Millalta, milla.dahl@odl.fi

Ti 29.10.2024 klo 13:30–15, Teams. Liikkuminen kasvattaa! Koulutuksessa käsitellään moniulotteisesti liikkumista, sosiaalisia taitoja ja tunteita, liikkumisen vaikutusta lapsen motoriseen kehitykseen sekä liikkumisen vaikutusta oppimiseen, kognitiiviseen kehitykseen ja tarkkaavaisuuteen. Kouluttajana toimii Tuuli Tiainen, fysioterapeutti ja lasten liikunnan asiantuntija, Lasten liikunnan tuki/ Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Pyydä tallenne Millalta, milla.dahl@odl.fi

Ravitsemus

12.3.2024 Hyvinvointia ruoasta!-koulutus antaa sinulle perustietoa lapsiperheen ravitsemuksen perusteista, kuten ravitsemussuosituksista ja ravitsemuksen nykytilasta. Diat löytyvät nettisivuilta ”Materiaalit” ja ”Ravitsemus”-kohdasta.

7.5.2024 Uskallan maistaa!– koulutus käsittelee lapsen maistamista ja siihen tukemista sekä vanhempien tukemista maisteluun. Koulutus huomioi myös taloudellisuuden lapsiperheen arjessa. Diat löytyvät nettisivuilta ”Materiaalit” ja ”Ravitsemus”-kohdasta.

9.4.2024 Syön hyvin, voin hyvin!– koulutus sisältää ruokakasvatuksen, ruoan sosiaalisen merkityksen perheissä ja ruoan vaikutukset lasten tunteiden säätelyyn. Koulutus sisältää myös ravitsemuksen puheeksi oton lapsiperheiden kanssa. Diat löytyvät nettisivuilta ”Materiaalit” ja ”Ravitsemus”-kohdasta.

23.4.2024 Hyvän ravitsemuksen työkalut!– koulutus käsittelee hyväksi havaittuja ravitsemuksen työkaluja oman työn tueksi, jotka kohtaavat työssään lapsiperheitä. Diat löytyvät nettisivuilta ”Materiaalit” ja ”Ravitsemus”-kohdasta.

Osallisuuden edistäminen (1–2)

Ti 18.3.2025 klo 14.15–15, Teams. Vuorovaikutus, tunnetaidot ja luottamus (1/2) Koulutuksessa keskitytään siihen, miten sosiaaliset suhteet ja laadukas vuorovaikutus tukevat mielen hyvinvointia. Saat tietoa ja työkaluja tunnetaitojen ja luottamuksen kehittämiseen. Koulutuksissa hyödynnetään Howspace-oppimisalustaa. Kouluttajana toimii mielen hyvinvoinnin ja psyykkisen hyvinvoinnin asiantuntija, psykologian maisteri ja terveyspsykologian erikoispsykologi Sini-Sofia Savola. 

Ti 25.3.2025 klo 14.15–15, Teams. Osallisuuden kokemus ja työkaluja osallisuuden edistämiseen (2/2) Esitellään digitaalisia työkaluja ja sivuja, jotka tukevat osallisuuden kokemusta ja tarjoavat vinkkejä sen vahvistamiseen niin yksilön kuin yhteisönkin näkökulmasta.  Koulutuksissa hyödynnetään Howspace-oppimisalustaa. Kouluttajana toimii mielen hyvinvoinnin ja psyykkisen hyvinvoinnin asiantuntija, psykologian maisteri ja terveyspsykologian erikoispsykologi Sini-Sofia Savola.

Mielen hyvinvointi (1–2)

Ti 25.2.2025 klo 14.15–15, Teams. Suhteet ja palautuminen mielen hyvinvoinnin voimavarana (1/2) Saat tietoa siitä, miten ihmissuhteet vaikuttavat meihin. Käydään läpi, miten palautuminen ja ihmissuhteet auttavat ylläpitämään mielenterveyttä. Puhutaan stressistä ja siitä, miten resilienssiä voi vahvistaa. Koulutuksissa hyödynnetään Howspace-oppimisalustaa. Kouluttajana toimii mielen hyvinvoinnin ja psyykkisen hyvinvoinnin asiantuntija, psykologian maisteri ja terveyspsykologian erikoispsykologi Sini-Sofia Savola 

Ti 11.3.2025 klo 14.15–15, Teams. Vanhemmuuden tuki (2/2) Opit ihmissuhteiden ja vertaistuen merkityksestä vanhemmuudessa sekä miten sosiaalinen kanssakäyminen voi olla tärkeä voimavara mielen hyvinvoinnille. Koulutuksissa hyödynnetään Howspace-oppimisalustaa. Kouluttajana toimii mielen hyvinvoinnin ja psyykkisen hyvinvoinnin asiantuntija, psykologian maisteri ja terveyspsykologian erikoispsykologi Sini-Sofia Savola.

Uudet työmenetelmät (1–3)

Ke 20.11.2024 klo 14–15.30, Teams. Elämäni tarinana-menetelmä (1/3) Elämäni tarinana on asiakaslähtöinen menetelmä nuoren menneisyyden ja tulevaisuuden tarkasteluun. Menetelmän taustalla on ratkaisu-​ ja voimavarakeskeisyys. Elämäni tarinana -​menetelmää voi hyödyntää itsenäisesti tai ohjatusti.  Tässä koulutuksessa pääset kurkistamaan Elämäni tarinana-menetelmän taustoihin ja käytön mahdollisuuksiin. Voisiko menetelmä auttaa sinua työssäsi?

Ti 10.12.2024 klo 14–15, Teams. Lapset puheeksi-menetelmä, Mieli ry (2/3) Lapset puheeksi® (LP) on keskustelumenetelmä, jonka avulla rakennetaan vanhempien, muiden lapsen elämän tärkeiden ihmisten ja lapsen välille yhteistä ymmärrystä arjesta. LP-työn tavoitteena on tukea lapsia ja perheitä heidän arkisissa ympäristöissään, kuten kouluissa, päiväkodeissa, neuvolassa ja vapaa-ajan ympäristöissä. Mieli ry järjestämässä avoimessa infotilaisuudessa pääset kuulemaan lisää menetelmästä ja keskustelemaan asiatuntijoiden kanssa.

Ti 28.1.2025 klo 14–15.30, Teams. Zekki-elämäntilannemittari (3/3) Zekki on verkossa oleva, helppokäyttöinen alusta, joka kannustaa pohtimaan niin omaa hyvinvointia ja ohjaa matalan kynnyksen palveluihin kuin toimii ammattilaisten työkaluna.

Mielen hyvinvointi (1–2)

Ti 3.9.2024 klo 14.15–15 Mielen hyvinvointi ja arjen taidot (1/2) Tutustutaan konkreettisiin keinoihin, joilla mielen hyvinvointia voidaan vahvistaa päivittäisissä toimissa, helpottaen näin elämänhallintaa ja lisäten elämänlaatua. Koulutuksessa käsitellään, miten päivittäiset valinnat, kuten ruokavalio, uni ja liikunta, vaikuttavat mieleen ja opitaan vinkkejä parempien tapojen omaksumiseen. Koulutuksissa hyödynnetään Howspace-oppimisalustaa. Kouluttajana toimii mielen hyvinvoinnin ja psyykkisen hyvinvoinnin asiantuntija, psykologian maisteri ja terveyspsykologian erikoispsykologi Sini-Sofia Savola

Ti 10.9.2024 klo 14.15–15 Elämänkriisit ja niistä selviytyminen (1/2) Millaisia elämänkriisejä ihmiset kokevat ja miten niistä selviydytään? Miten yhteisö voi tukea kriiseissä? Koulutuksissa hyödynnetään Howspace-oppimisalustaa. Kouluttajana toimii mielen hyvinvoinnin ja psyykkisen hyvinvoinnin asiantuntija, psykologian maisteri ja terveyspsykologian erikoispsykologi Sini-Sofia Savola

Osallisuus (1–2)

Ti 17.9.2024 klo 14.15–15 Osallisuuden haasteet ja esteet (1/2) Pohditaan muun muassa yksinäisyyden ja ystävyyssuhteiden haasteita osallisuuden näkökulmasta ja opitaan, miten näihin haasteisiin voi puuttua rakentavasti.  Koulutus on kaksiosainen ja toteutetaan etänä. Koulutuksissa hyödynnetään Howspace-oppimisalustaa. Kouluttajana toimii mielen hyvinvoinnin ja psyykkisen hyvinvoinnin asiantuntija, psykologian maisteri ja terveyspsykologian erikoispsykologi Sini-Sofia Savola

Ti 24.9.2024 klo 14.15–15 Osallisuus, ympäristön tuki ja kohtaaminen, moninaisuus huomioiden (1/2) Koulutus tarjoaa näkökulmia siihen, miten erilaisuuden ymmärtäminen ja ympäristön tuki voivat edistää arkista osallisuuden kokemusta. Koulutus on kaksiosainen ja toteutetaan etänä. Koulutuksissa hyödynnetään Howspace-oppimisalustaa. Kouluttajana toimii mielen hyvinvoinnin ja psyykkisen hyvinvoinnin asiantuntija, psykologian maisteri ja terveyspsykologian erikoispsykologi Sini-Sofia Savola